1944. március
Magyar Világhíradó1049.
Tífusz elleni oltóanyag készül Ungváron 7085 megtekintés, 0 hozzászólás, 2 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg:
Elhangzó szöveg: Hazánkban a magas színvonalú közegészségügy mellett csak a területgyarapodások óta tűnt fel a kiütéses tífusz veszedelme. A betegség leküzdésére az egészségügyi kormányzat Ungvárott új intézetet létesített, amelyben érdekes és veszélyes munkával készül a kiütéses tífusz elleni védő-oltóanyag. Az intézet egyik laboratóriumában különleges apró ketrecekben tetveket tenyésztenek. Ezek azok az élősdiek, amelyek szabadon élve hurcolják szét a kiütéses tífusz kórokozóit és csípésükkel terjesztik a betegséget. A tiszta környezetben tenyésztett, kifejlett tetveket egyenként szorítóba fogják és erős nagyító alatt hajszálnál is vékonyabb csövön át a kiütéses tífusz kórokozójával megfertőzik. Öt-hat napig szerződtetett etetők tovább táplálják a ketrecek finom hálóján keresztül a tetveket. Pár nap múlva, amikor a kórokozók a tetű gyomrában elszaporodtak, a gyomrokat mikroszkóp alatt sok gyakorlatot kívánó munkával kiboncolják. A gyomrokat üvegmozsárban szétdörzsölik, és belőlük készítik az oltóanyagot. Egy másik laboratóriumban tojásból készül az oltóanyag. A lámpázott, keltetett tojásokat megfúrják és a nyíláson át megfertőzik, majd parafinnal a lyukat elzárják és újra a keltető szekrényekbe teszik. A fertőzött tojásban a csirke elhal, de a tojás szikhólyagjában a kórokozók rendkívül elszaporodnak. A fertőzött tojásokat öt-hét nap múlva a legszigorúbb tisztasági rendszabályok mellett felbontják, a felesleges részeket eltávolítják és a szikhólyagot rázással összetörik. Megfelelő kezeléssel ebből is oltóanyag készül.
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó témák: Egészségügy
Szakmai címkék: -
Kapcsolódó helyek: Ungvár, Ukrajna, Magyarország
Személyek: -
Nyelv:
Kiadó:
Azonosító:mvh-1049-02

Címkék

-

Hozzászólások

Ehhez a filmhírhez még nem érkezett hozzászólás.
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem