Inzertszöveg:
Miért lyukas a sajt? (Roszik Gyula, Drahos Kálmán, Sziklay Kornél)
Elhangzó szöveg:
Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét
- Álljon meg egy pillanatra! Miért számol? Miért lukas a sajt? A Répcelaki Sajtgyárban járunk, ahol megismerkedünk a készítés folyamatával. A fertőtlenítő eljárásnál a tejben lévő hasznos baktériumok is elpusztulnak. Ezeket mesterségesen tenyésztett mikrobákkal pótolják, hogy az erjedés meginduljon. Nagy kádakban válik ki a sajt alapanyaga, a kazein. Ezt az anyagot különböző hőfokon melegítik és préselik. Az így készült sajt fogyasztásra még nem alkalmas. Ízét a tartályokban való sózás és érlelés adja meg, ekkor keletkeznek a lukak is, amelyeknek a száma határozza meg a sajt minőségét.
nyolc, kilenc, tíz, tizenegy, tizenkettő
De hát, aki kevesli, fúrjon egyet-kettőt ízlése szerint.
Kivonatos leírás:
Félbevágott lyukas, nagy kereksajt. Egy férfi a lyukakat számolja. Sajtkészítés a Répcelaki Sajtgyárban. Tej feldolgozása. Pasztörizálás. Nagy kádban oltják be. A kazein kiválása, formába öntése, préselése. Sózzák és érlelik a sajtgurigákat. Félbevágott sajtgurigákat rak egymásra egy férfi. Amerikánerrel lyukat fúr a sajtba.
Kapcsolódó témák:
-
Szakmai címkék:
-
Kapcsolódó helyek:
-
Személyek:
-
Nyelv:magyar
Kiadó:Budapest Filmstúdió
Azonosító:mfh-60-49-03