1960. december
Magyar Filmhíradó49.
Sajtkészítés a Répcelaki Sajtgyárban 2253 megtekintés, 0 hozzászólás, 4 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg: Miért lyukas a sajt? (Roszik Gyula, Drahos Kálmán, Sziklay Kornél)
Elhangzó szöveg: „Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét…” - Álljon meg egy pillanatra! Miért számol? Miért lukas a sajt? A Répcelaki Sajtgyárban járunk, ahol megismerkedünk a készítés folyamatával. A fertőtlenítő eljárásnál a tejben lévő hasznos baktériumok is elpusztulnak. Ezeket mesterségesen tenyésztett mikrobákkal pótolják, hogy az erjedés meginduljon. Nagy kádakban válik ki a sajt alapanyaga, a kazein. Ezt az anyagot különböző hőfokon melegítik és préselik. Az így készült sajt fogyasztásra még nem alkalmas. Ízét a tartályokban való sózás és érlelés adja meg, ekkor keletkeznek a lukak is, amelyeknek a száma határozza meg a sajt minőségét. „…nyolc, kilenc, tíz, tizenegy, tizenkettő…” De hát, aki kevesli, fúrjon egyet-kettőt ízlése szerint.
Kivonatos leírás: Félbevágott lyukas, nagy kereksajt. Egy férfi a lyukakat számolja. Sajtkészítés a Répcelaki Sajtgyárban. Tej feldolgozása. Pasztörizálás. Nagy kádban oltják be. A kazein kiválása, formába öntése, préselése. Sózzák és érlelik a sajtgurigákat. Félbevágott sajtgurigákat rak egymásra egy férfi. Amerikánerrel lyukat fúr a sajtba.
Kapcsolódó témák: -
Szakmai címkék: -
Kapcsolódó helyek: -
Személyek: -
Nyelv:magyar
Kiadó:Budapest Filmstúdió
Azonosító:mfh-60-49-03

Címkék

-

Hozzászólások

Ehhez a filmhírhez még nem érkezett hozzászólás.
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem