Mi ez?
2009. november 5-én jött létre a Filmhíradók Online elnevezésű webes filmhíradó-archívum, amely kezdetben az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak filmhíreit mutatta be a Filmarchívum jóvoltából. A gyűjtemény huszonhat néma filmhíradó felújított változatával gazdagodott az 1914 és 1924 közötti korszakból 2010-ben. Az online archívum életre hívója a Neumann Nonprofit Kft volt.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum által felújított és digitalizált Magyar Világhíradók képezték a Neumann által üzemeltetett Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) első különgyűjteményének alapját. A sokórányi film- és kultúrtörténeti kincs a Filmhíradók Online-on került először teljes egészében feldolgozva, korlátozás nélkül és ingyenesen a nagyközönség elé. A közeljövőben az 1948 utáni időszak filmhíradóit is digitalizáljuk és elérhetővé tesszük a világhálón. A Filmhíradók Online felvételei egy-egy izgalmas történelmi korszak lenyomatát adják, a közönség pedig egyúttal képet kap a korabeli nyilvánosság működéséről is. A történelmi távlatból szemlélt média lehetőséget ad a jelenben élő unokáknak, hogy a kortárs média üzeneteit ennek fényében vizsgálják.

A Filmhíradók Online videói témák, személyek és helyszínek szerint rendezhető adatbázisban kereshetők – akár a felvételeken elhangzó szövegek alapján is. A filmhírek egy böngészőbe épített lejátszó segítségével teljes képernyős méretben is megtekinthetők, emellett weboldalba ágyazhatók és megoszthatók az interneten.

A Filmhíradók Online anyagainak felhasználása elsősorban oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgál. Az üzleti célú felhasználás kizárólag a Magyar Nemzeti Filmarchívum engedélyével lehetséges. A Filmhíradók Online teljes adatbázisa 2013. január 1-én került a NAVÁ-tól a Magyar Nemzeti Filmarchívum kezelésébe.

Címkék