Inzertszöveg:
Így készül a
(Borsodi Ervin, Drahos Kálmán)
Elhangzó szöveg:
A répcelaki sajtgyárban naponta 60.000 liter tejet dolgoznak fel. Ez a kád éppen tíz darab félmázsás ementáli nyersanyagát képes befogadni. A tejbe úgynevezett sajtkultúra kerül, megkezdődik az érés. 24 órás keverés után összeáll a nyers sajttömb. Egy-egy félmázsás malomkőnyi tömbnek a 10 százaléka csorog ki a prés alatt. Egy napon át préselik, azaz sajtolják, innen a sajt elnevezés is. Az így előkészített sajttömbök modern, légkondicionált érlelőbe kerülnek. Itt háromhetes pihentetéssel egyenletes, 25 fokos hőmérsékleten tartják az ementálit. Érés közben kialakulnak belsejében az e sajtra annyira jellemző lyukak. S ha mindez megtörtént már csak csomagolni kell. Végül az ementálit újabb lyuk árán ellenőrizi az íz-brigád. [Egy nő, szinkron]: "Ez milyen finom!"
Kivonatos leírás:
Sajtkészítés: érlelés kádakban, préselés, újabb érlelés majd csomagolás, ízlelés.
Kapcsolódó témák:
-
Szakmai címkék:
-
Kapcsolódó helyek:
-
Személyek:
-
Nyelv:magyar
Kiadó:Budapest Filmstúdió
Azonosító:MFH_1968_23-05