1970. december
Magyar Filmhíradó49.
Furfurolüzem Hódmezővásárhelyen 6404 megtekintés, 0 hozzászólás, 1 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg: Mi lesz a kukoricacsutkából? (Borsodi Ervin, Farkas Kálmán)
Elhangzó szöveg: Évről évre egyre több kukoricatermést takarítanak be a mezőgazdaságban. Eddig csak a kukoricaszemet hasznosították. A torzsa legfeljebb almozásra volt jó. Most a kukoricacsutka számottevő ipari alapanyaggá lépett elő. Az új hódmezővásárhelyi vegyigyár a szintetikus műszál alapanyagát, furfurolt állít elő a csutka feldolgozásával egy bonyolult kémiai folyamat során. Az őrlőgép apróra metéli a csutkát, amely tisztításra vákuum rendszerbe kerül. A megőrölt anyag impregnálás után tizenkét atmoszférás gőzzel fűtött reaktorba jut, ahol a gőz segítségével valósággal kifő a csutkában megbúvó furfurol. A párlatot lecsapolják. Állandó ellenőrzés mellett tömény oldatot nyernek, amelyet újra és újra desztillálnak. Végül megszületik a soktonnányi kukoricacsutka végterméke: ez a víztiszta folyadék már maga a furfurol, amely értékes alapanyag. Világpiaci ára tonnánként 430 rubel. Ebből szintetikus műszál is készül. Felhasználási területeiről ragadjunk ki egyet. Így lesz a csutkából például nylonharisnya.
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó témák: -
Szakmai címkék: -
Kapcsolódó helyek: -
Személyek: -
Nyelv:magyar
Kiadó:Budapest Filmstúdió
Azonosító:MFH_1970_49-03

Címkék

-

Hozzászólások

Ehhez a filmhírhez még nem érkezett hozzászólás.
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem