Inzertszöveg:
"Ételgyár" [Megyer Tibor]
Elhangzó szöveg:
Az 5 éves terv során egyre inkább növekvő munkáslétszám szükségessé tette az üzemi konyhák központi ellátásának megszervezését. Ezt a feladatot teljesíti az Üzemélelmezési Nemzeti Vállalat nemrég felállított konyhája a Soroksári úton. A méreteiben is hatalmas üzem legtöbb munkafolyamatát gépesítették. Az 500 literes főzőüstökben a legjobb szakácsok felügyelete mellett készül a leves. Ma lencselevest és rakott burgonyát készítenek, ezen kívül még kétféle menü között választhatnak az üzemek dolgozói. Egy menü kalóriaértéke 1200-1500 között váltakozik. A készített ételek minőségét lelkiismeretesen ellenőrzik. A hatalmas konyha napi teljesítménye közel tízezer ebéd. Ezt a mennyiséget augusztusra harmincezerre növelik. Az ételgyár rövid fennállása alatt rendkívül népszerűvé vált gyors és pontos munkájával, kitűnő és változatos étrendjével.
Kivonatos leírás:
A Soroksári úti üzemi konyha bemutatása. Raktár (faládák gyümölcsökkel, papír liszteszsákok, mérleg, szénával bélelt ládák). Korabeli nagyüzemi konyhai gép (burgonyatisztító és hámozógép) munka közben. Üzemi porta. A húsraktárban dolgozó hentesek (sertések darabolása). Hatalmas üstökben lencselevest főző szakácsok (fehér köpenyben és sapkában), kóstoló főszakács. Sütők sora, alumínium tepsikben sülő rakott krumpli. Leves porciózása alumínium tárolóedényekbe, mérés üzemi mérleggel. A tartályok teherautóval történő szállítása. Üzemi menza, étkező férfiak, felszolgáló konyhásnők.
Kapcsolódó témák:
-
Szakmai címkék:
-
Kapcsolódó helyek:
-
Személyek:
-
Nyelv:magyar
Kiadó:MHDF
Azonosító:mvh-50-08-05