1931. szeptember
Magyar Világhíradó398.
Kiss Ferenc beszél, üdvözli az első magyar hangos filmhíradót 14115 megtekintés, 2 hozzászólás, 21 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:
12

Adatlap

Inzertszöveg: BEKÖSZÖNTŐ, ELMONDJA KISS FERENC, A NEMZETI SZÍNHÁZ MŰVÉSZE
Elhangzó szöveg: [Kiss Ferenc:] "A szó vagyok. Az eleddig néma filmkrónikás szava, amely mától kezdve minden héten belecsendül az önök fülébe. A filmkrónikás nem új ismerősük. Nyolc év óta mindén héten megjelent önök előtt, hogy habár némán is, de az élet elevenségével pergesse le a magyar ünnepek és hétköznapok eseményeit. 1923 óta 397-szer rohant végig, e filmkrónika kereteiben a vetítővászon fehér síkján a magyar élet. S e szüntelenül munkálkodó néma krónikás nem csak az önök szívéhez találta meg az ösvényt, de bátor szószólóként utat tört magának a külföldre is, s a tájékoztatás mellett, valójában történetet is írt. Megírta nyolc esztendő magyar históriáját minden ivadék számára. Ma új lap kezdődik a krónikás életében. Azok, akik e híradót útjára bocsájtották, lépésről-lépésre törő akarattal s a mozgóképszínházak vezetőinek lelkes és megértő segítségével megszólaltatták a néma híradót. Ez a magszólalás az akarat diadala. S győzelme annál szebb, mert Európában eddig csak Angliának, Németországnak és Franciaországnak volt hangos híradója. Mától kezdve kibontja szárnyait a magyar híradó képein is a szó, és a magyar események mellett idehozzuk képben és hangban a külföld eseményeit is. A külföld képeit pedig nézzék és hallgassák azzal a biztató érzéssel, hogy cserébe a külföld híradóiban is megjelenik a magyar föld hangja és képe, hogy a hang és a kép szövetségével új és erősebb harcos küzdjön érettünk és igazságunkért. Fogadják szívükbe ezt a megszólalt filmkrónikást úgy, miként azt néma elődjével tették, hiszen minden filmkockája és hangja önökért lendül útjára. Önökért és Magyarországért!"
Kivonatos leírás:
Szakmai címkék: egyéb
Kapcsolódó helyek: Magyarország, sdfsdf, dsfsdfsdf
Személyek: Kiss Ferenc
Nyelv:magyar
Kiadó:
Azonosító:mvh-0398-01

Címkék

-

Hozzászólások

2. kurutzm (2009-11-15 00:09:36)Az első magyar hangos filmhíradó főcíme és feliratai elvesztek. Csak ez a viharvert kópia maradt fenn róla. Kiss Ferenc, a Nemzeti Színház művészének eredeti, csonkítatlan bemondószövege ennek a híradónak második kiadásából volt rekonstruálható. Sajnos ez a második kiadás sem maradt fenn filmszalagon, tartalma azonban az 1941. október 22-én keltezett cenzúra-engedélyokiratából volt rekonstruálható. Ekkor ünnepelte ugyanis a Hangos Magyar Világhíradó tízéves jubileumát, amikor ezt a híradószámot "TÍZ ÉVES A HANGOS MAGYAR VILÁGHÍRADÓ" címmel, egy magyarázófelirattal kibővítve heteken át pergette a nagykörúti Híradó mozi (Horizont).
1. GSzarkaTAT (2009-11-07 07:47:07)Igazi műsorvezetői képességekkel megáldott ember volt Kiss Ference! Nagyon örülök, hogy ezek a kincsek végre interneten is elérhetővé váltak! A mai fiataloknak ezeket kellene nézniük, és tanulniuk ebből nagyon sokmindent!
2-1 / összesen 2 találat
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.