1932. május
Magyar Világhíradó431.
A hősi halált halt magyar óceánrepülők temetése 11907 megtekintés, 2 hozzászólás, 35 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:
1

Adatlap

Inzertszöveg: JUSTICE FOR HUNGARY! 1931 JÚLIUSA... AZ ÓCEÁNREPÜLÉS HŐSEIT VÁRJA ÉS ÜNNEPLI A MAGYAR FŐVÁROS. ENDRESZ ÉS BITTAY A KIJAVÍTOTT GÉPEN TRAGIKUSVÉGŰ RÓMAI ÚTJUKRA INDULNAK. AZ ÚT VÉGE... A HŐSI HALÁLT HALT REPÜLŐK FÖLDI MARADVÁNYAI BUDAPESTRE ÉRKEZNEK. EGY MEGILLETŐDÖTT VILÁG ÉS A GYÁSZOLÓ MAGYAR NEMZET KÍSÉRTE UTOLSÓ ÚTJÁRA HŐS FIAIT. MUSSOLINI PÓTOLJA A JUSTICE FOR HUNGARY-T: TÁVIRAT RÓMA, MÁJUS 25. AZ OLASZ KORMÁNY ELHATÁROZTA, HOGY REPÜLŐGÉPET AJÁNL FEL A SZERENCSÉTLENÜL JÁRT "IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK" NEVŰ REPÜLŐGÉP HELYETT. AZON A HELYEN, AHOL ENDRESZ ÉS BITTAY LEZUHANT MÁRVÁNYEMLÉKMŰVET ÁLLÍTTAT FEL, AMELY MINDENKOR HIRDETNI FOGJA A KÉT MAGYAR REPÜLŐ HŐSIESSÉGÉT. AZ OLASZ KORMÁNY AZ OLASZ KÖVET ÚTJÁN 100.000 LÍRÁT KÜLDETETT ENDRESZ GYÖRGY CSALÁDJÁNAK ÉS 50.000 LÍRÁT BITTAY GYULA HOZZÁTARTOZÓINAK. MFI
Elhangzó szöveg: Arra a hírre, hogy a "Justice for Hungary" átrepült az óceánon, ezrekre menő tömeg várt Mátyásföldön a kontinens felett repülő gépre. Ott volt Endresz felesége is Szalay bácsi társaságában. Húsz kilométerre a céltól, Bicske határában, benzinhiány miatt kényszerleszállást végeztek a levegő hősei, akik rekordidő alatt repülték át az óceánt. A környék lakossága kíváncsian állja körül a megsérült gépmadarat, melyet az érkezést követő nap újból felkerestek Endresz és Magyar, a repülést finanszírozó Szalay bácsi társaságában, ki örvendezve öleli magához a két bátor repülőt. Örömtől sugárzó arcok között diadalmenetben vitték végig Budapesten Endreszt és Magyart. A felvirágozott autó egész Budapesten boldogan örvendezők sorfala között haladt, akik lelkesen köszöntötték a levegő magyar hőseit. A Millenniumi emlékműnél lezajlott lelkes ünnepség tette felejthetetlenné e napot mindannyiunk számára. A hősöket a kormány, a főváros és az egész magyar társadalom képviselői üdvözölték. A téren hatalmas ujjongó tömegek, a pódiumon a megilletődött arcú hősök, a levegőben cikázó repülőgépek. Lélekemelő pillanatok voltak, egy nemzet ünnepelte azokat, kik igazságáért életüket tették kockára.
Kivonatos leírás:
Nyelv:magyar
Kiadó:MFI
Azonosító:mvh-0431-01

Címkék

-

Hozzászólások

2. hlszdr (2011-04-14 18:38:49)Ha vonzódik e régmúlthoz: az egyik legautentikusabb élményt nyújtja a medinai Apponyi Kiskastély ( www.apponyi-kastely.hu )...mintha Rezső gróf vendége lenne.
1. Amigo (2011-02-13 12:14:02)Ehhez a híradóhoz kapcsolódó tárgyi emlékkel rendelkezem ! Apai Nagyapám 1932-ben -szín tiszta gyufaszálból ! - készített egy hegedűt . A hangszer a Magyar repülők tragédiája alkalmából készült el ,alig 3 hónap altt. Intarzia szerűen és nagyon élethűen láthatók rajta a történettel kapcsolatos személyek és tárgyak,nevezetesen : Endresz György pilóta,Bittay Gyula rádiós navigátor, Horthy Miklós főkormányzó, Mussolini olasz Dúce , az " IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK " elnevezésű repülők,a Budai vár,a Római obeliszk,Nagy-Magyarország térképe,töviskoszorú és feszület,a Magyar királyi Korona ,IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK felirat és a hegedű oldalpalástján körben egy vers,ami így szól : " SÍR A HEGEDŰNK NÉGY HÚRJA,BENNE NEMZETÜNK BÚJA,HAZÁNK SORSÁT SIRATJUK,FÖLTÁMADÁSÁT SÓVÁROGJUK "
2-1 / összesen 2 találat
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.