1979. november
Magyar Filmhíradó45.
Készül a tokaji aszú 688 megtekintés, 0 hozzászólás, 0 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg: Aszú-szüret (Borsodi Ervin, Kiss I. György)
Elhangzó szöveg: Tokaj-Hegyalján, a Sátoros hegyek lankáin, a messze földön híres Tolcsván mindig később szüretelnek, mint másutt. Sajátos mediterán ősz, egyedi mikroklíma érleli itt nemzeti kincsünket. Ez a szerencsés vidék mesebeli lencseként gyűjti össze mindazokat a természeti tényezőket, amelyek az itteni bort gyakran a szó szoros értelmében fejedelmi itallá teszik. Már sok évszázados szójáték: ami itt születik, a borok királya, a királyok bora. [aszúszemeket szüretelő diáklányok éneke]: "…lementem én a pincébe (bányába) sejhajhaj, ráléptem egy ázott fára sejhajhaj, ázott fáról ázott fára, fáj a szívem egy barnára, megőszül a fejlemen a göndör haj." Változik a világ, változik a munka is, de a fürtről a töppedt aszúszemeket az atomkorszakban is csak kézzel lehet leszedni. [Bodnár Sándor Borászati főoszt. v.]: "Az idei szüret az utóbbi ötven év legjobb minőségét produkálja. Ez nagyon jó nekünk, hisz a világpiacon egyre jobban fokozódik a minőségi borok iránti kereslet, s a borkombinát szigorúan exportcentrikus, 80%-a termékének exportra megy. Igaz, mennyiségben, az aszály miatt kevesebb a vártnál a termésmennyiség, de a minőség bőven kárpótól bennünket." Amit itt az ember és a természet együttesen létrehoz, nemcsak az ínyencek, hanem a külkereskedők megvalósult álma is: Tokaj kincsét az öt kontinens bármelyik piacán, bármilyen mennyiségben gond nélkül értékesíteni lehet. Az ősi módszerrel szemben ma már nem préselik a szőlőt: szupermodern nagyüzem gépparkja gondoskodik arról, hogy az isteni nektárba ne kerüljön a szőlő szárának és héjának csersavas leve. A fokolás ritka eredménye: az idei must 28 fokos. Hogy ez mit jelent, ahhoz tudni kell: óvatos szakemberek szerint sem volt fél évszázada ilyen a minőség. [laboránsnő]: "Ennek a laboratóriumnak az a célja, hogy a világhírű tokaji borok minőségét ellenőrizze, és jótálljon azért, hogy megfelelő minőségben kerüljön a kereskedelembe, a fogyasztókhoz." A modern módszerek idején is a hagyományos gönci hordókban érik a tokaji. A viszonylag kis űrméretű fahordók és a pincék különleges penészgomba flórája nélkül a bor nem lenne olyan, amilyen. Ahhoz, hogy Tokaj-Hegyalja évszázadok óta világsztár, nagyban hozzájárult, hogy ez a bor kitűnően tűri a bármily viszontagságos szállítást is. Van egy szó, hirdeti egy nyugatnémet reklám, amelyet nem kell lefordítani: Tokaji.
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó témák: -
Szakmai címkék: -
Kapcsolódó helyek: -
Személyek: -
Nyelv:magyar
Kiadó:Budapest Filmstúdió
Azonosító:MFH_1979_45-02

Címkék

-

Hozzászólások

Ehhez a filmhírhez még nem érkezett hozzászólás.
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem