Inzertszöveg:
Aszú-szüret (Borsodi Ervin, Kiss I. György)
Elhangzó szöveg:
Tokaj-Hegyalján, a Sátoros hegyek lankáin, a messze földön híres Tolcsván mindig később szüretelnek, mint másutt. Sajátos mediterán ősz, egyedi mikroklíma érleli itt nemzeti kincsünket. Ez a szerencsés vidék mesebeli lencseként gyűjti össze mindazokat a természeti tényezőket, amelyek az itteni bort gyakran a szó szoros értelmében fejedelmi itallá teszik. Már sok évszázados szójáték: ami itt születik, a borok királya, a királyok bora. [aszúszemeket szüretelő diáklányok éneke]: "
lementem én a pincébe (bányába) sejhajhaj, ráléptem egy ázott fára sejhajhaj, ázott fáról ázott fára, fáj a szívem egy barnára, megőszül a fejlemen a göndör haj." Változik a világ, változik a munka is, de a fürtről a töppedt aszúszemeket az atomkorszakban is csak kézzel lehet leszedni. [Bodnár Sándor Borászati főoszt. v.]: "Az idei szüret az utóbbi ötven év legjobb minőségét produkálja. Ez nagyon jó nekünk, hisz a világpiacon egyre jobban fokozódik a minőségi borok iránti kereslet, s a borkombinát szigorúan exportcentrikus, 80%-a termékének exportra megy. Igaz, mennyiségben, az aszály miatt kevesebb a vártnál a termésmennyiség, de a minőség bőven kárpótól bennünket." Amit itt az ember és a természet együttesen létrehoz, nemcsak az ínyencek, hanem a külkereskedők megvalósult álma is: Tokaj kincsét az öt kontinens bármelyik piacán, bármilyen mennyiségben gond nélkül értékesíteni lehet. Az ősi módszerrel szemben ma már nem préselik a szőlőt: szupermodern nagyüzem gépparkja gondoskodik arról, hogy az isteni nektárba ne kerüljön a szőlő szárának és héjának csersavas leve. A fokolás ritka eredménye: az idei must 28 fokos. Hogy ez mit jelent, ahhoz tudni kell: óvatos szakemberek szerint sem volt fél évszázada ilyen a minőség. [laboránsnő]: "Ennek a laboratóriumnak az a célja, hogy a világhírű tokaji borok minőségét ellenőrizze, és jótálljon azért, hogy megfelelő minőségben kerüljön a kereskedelembe, a fogyasztókhoz." A modern módszerek idején is a hagyományos gönci hordókban érik a tokaji. A viszonylag kis űrméretű fahordók és a pincék különleges penészgomba flórája nélkül a bor nem lenne olyan, amilyen. Ahhoz, hogy Tokaj-Hegyalja évszázadok óta világsztár, nagyban hozzájárult, hogy ez a bor kitűnően tűri a bármily viszontagságos szállítást is. Van egy szó, hirdeti egy nyugatnémet reklám, amelyet nem kell lefordítani: Tokaji.
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó témák:
-
Szakmai címkék:
-
Kapcsolódó helyek:
-
Személyek:
-
Nyelv:magyar
Kiadó:Budapest Filmstúdió
Azonosító:MFH_1979_45-02