1943. február
Magyar Világhíradó991.
50 éves a budapesti Telefonhírmondó 5428 megtekintés, 2 hozzászólás, 9 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg:
Elhangzó szöveg: Ötven évvel ezelőtt szólalt meg először Budapesten a Telefonhírmondó, vagy ahogy akkor nevezték a ?Beszélő újság?. Feltalálója Puskás Tivadar, a múlt század egyik legkiválóbb magyar technikusa. Zsenialitását maga Edison is elismerte. Tőle származik a telefonközpont gondolata. A párizsi központ felállítása után ő teremtette meg az első budapesti telefonközpontot. Az ő agyában született meg az egy központból közvetített műsor gondolata is. Kísérletei során 1881-ben a párizsi opera előadását a világkiállítás egyik csarnokába közvetítette. A ?Beszélő újságot? 1893 február 15-én helyezte üzembe. Egy hónap alatt Puskás 70 kilométer hosszú önálló hírmondó-vonalat építtetett ki és száz előfizetőt kapcsolt be. Ez a hálózat a rádió megjelenéséig állandóan növekedett. Ferencz József arany fülhallgatói, amelyekkel a millenniumi kiállításon a telefonhírmondó közvetítését hallgatta. A hírmondó állandó pavilonja a kiállításon, amelyben már hangszóróval közvetítették a műsort. ?Funiculi funicula. Szárnykürtszóló zongorakísérettel. Előadva Budapesten, 1896 június hó 6-án.? A hírmondó szerepét már átvette a rádió, de Budapesten máig is üzemben maradt. Puskás Tivadar csak egy hónappal élte túl találmánya megvalósítását. Világraszóló elgondolását azonban ma is hirdetik a rádióállomások műsoradásai.
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó helyek: Magyarország, Budapest
Nyelv:magyar
Kiadó:
Azonosító:mvh-0991-04

Hozzászólások

2. kurutzm (2009-11-24 21:45:19)Ez a híradóesemény olyan jól sikerült, hogy az első része valamennyi későbbi, a szocializmus évtizedeiben a kerek évfordulókról készült megemlékező híreseménybe, szinte vágatlanul, hanggal együtt bekerült. Külön érdekesség, hogy 1:53-nál látható a kopasz férfitől jobbra Dr. May Mayus Tivadar, a híradókat készítő Magyar Filmiroda Rt. igazgatója is, akiről szinte ez az egyetlen fennmaradt mozgófénykép felvétel. Dr. May Mayust, aki pályafutását a Magyar Rádiónál kezdte a harmincas évek legelején, 1945 után elbocsátottak állásából és az országot csak 1956-ban tudta elhagyni családjával. Linzben telepedett le és minden valószínűség szerint ott is halt meg valamikor a hetvenes-nyolcvanas években. Hihetetlenül gazdag fényképhagyatéka 4 évvel ezelőtt került a Filmarchívumba, egykori szomszédainak jóvoltából. Ez a több száz darabos fotóhagyaték nagyszerűen reprezentálja a Magyar Filmiroda háború alatti protokolléletét.
1. dkitzinger (2009-11-24 16:44:57)Egy kapcsolódó cikk: http://www.urbanlegends.hu/2006/11/mit-talalt-fel-puskas-es-bell/
2-1 / összesen 2 találat
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.