1932. október
Magyar Világhíradó451.
Leleplezték a Magyar Fájdalom szobrát, Rothermere lord ajándékát 4758 megtekintés, 3 hozzászólás, 2 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg: OKTÓBER HATODIKÁN LEPLEZTÉK LE A MAGYAR FÁJDALOM SZOBRÁT, GUILLEAUME FRANCIA SZOBRÁSZ ALKOTÁSÁT, ROTHERMERE LORD AJÁNDÉKÁT. MFI
Elhangzó szöveg: [?:] ?Ez a szobor nem a magyar árvaság szimbóluma már, hanem a magyar bizakodásé, a magyar öntudat szilárd elszántságáé. Aki alkotta, öntudatlanul megérezte, aki elgondolta, tudatosan erre bátorított. S akik ma látjuk, hiszünk benne és igaznak valljuk azt, amit hirdet, hogy a magyar fájdalom nem csüggeszti le fejét, hanem felemelt homlokkal és összeszorított kézzel néz utána a múltnak és elébe a jövendőnek.?
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó helyek: Magyarország, Budapest
Személyek: -
Nyelv:magyar
Kiadó:MFI
Azonosító:mvh-0451-02

Címkék

-

Hozzászólások

3. kurutzm (2009-11-10 23:54:08)A szobor eredeti felirata: "Ez a szobor a trianoni szerződés által elrabolt gyermekei sorsát sirató Magyarország fájdalmát jelképezi. Alkotója francia szobrász, Emile Guillaume. Ezen emlékművet a szenvedő magyar nemzetnek ajánlotta fel Magyarország angol barátja, Viscount Rothermere." Az aktszobrot 1947-ben eltávolították a Szabadság térről, egy évvel később a margitszigeti Palatinus fürdő bejáratánál helyezték el, immár napfürdőző nőként, Csorba Géza Napozó című, a háborúban elpusztult szobra helyére. Csorba alkotását 1967-ben újrafaragták, ekkor ez raktárba került, majd 1973-ban állították föl ismét, ekkor már Balfon. Végtagok nélküli debreceni változata ugyancsak Rothermere ajándéka volt, s eredetileg ez is a Magyar fájdalom szobra címet viselte. 2000-ben újra felállítottak Debrecenben, Trianoni emlékmű címmel.
2. kurutzm (2009-11-08 13:55:30)Kedves Loveia, köszönjük az észrevételt, javítottuk a tévedést! A szobor egyébként tényleg Balfon van jelenleg, ez Prohászka László nagyszerű munkájából, a "Szoborhistóriák" c. könyvből is kiderül és az ugyancsak remek www.szoborlap.hu oldal is igazolja.
1. loveia (2009-11-08 09:03:54)Ez az felvétel szerintem nem a debreceni, hanem a budapesti szobor avatásán készült. A művész két szobrot készített, az egyik Debrecenben, a másik Budapesten lett felállítva. A debreceni végtagok nélküli nőalakot formáz, a pesti teljes női alakot. Ez a szobor ami itt látható ha jól tudom ma Balfon van felállítva.
3-1 / összesen 3 találat
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.