1938. november
Magyar Világhíradó768.
A Felvidéki területek visszacsatolása: Horthy Miklós Kassán 12326 megtekintés, 5 hozzászólás, 45 megosztás
Több filmhír ebből a híradóból:

Adatlap

Inzertszöveg: 1938 november 11. Magyarország kormányzója kegyelettel hódolt II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékének Kassán. MFI
Elhangzó szöveg: [vitéz dr. Imrédy Béla:] ?Itt ölelkezik ma a Fölvidék ezernyi próbát böcsülettel kiállt népe a trianoni börtönráccsal tőle 20 éven át elválasztott 9 milliónyi magyarral. Ma itt van lélekben velünk az egész ország.? [galántai gróf Esterházy János:] ?Sokáig vártunk erre a napra. Megéltük! Köszönjük! Első sorban az Úristennek. Köszönjük másodsorban főméltóságodnak. [vitéz nagybányai Horthy Miklós:] ?Hálát adok az isteni gondviselésnek azért, hogy Kassa városának dicső történelmi emlékekkel megszentelt falai közé a magyar Felvidék nemzeti kultúrájának ősi földjére léphettem. Buďte presvedčení, že spolucítiaca láska celého maďarského národa zabezpečí Vám mimo zvýšenia životnej úrovne aj úplnú slobodu slovenského jazyka a kultúry. [Noha nem tudok szlovákul, de elég sok évet eltöltöttem a haditengerészetnél ahhoz, hogy beszéljek horvátul, így hát a szlovák nyelv nem teljesen idegen számomra.]?
Kivonatos leírás:
Kapcsolódó helyek: Szlovákia, Magyarország, Kassa
Nyelv:magyar
Kiadó:MFI
Azonosító:mvh-0768-10

Címkék

-

Hozzászólások

5. deakt (2014-04-20 20:03:34)(Barz neviem po slovensky, ale výsledkom pekných rokov u válečného námorníctva strávených je, že hovorím horvátsky a tak slovenské jazyky nie sú mi úplne cudzie. Pozdravujem Vás vrelou láskou tých, ktorí sa dnešného dňa vraciate do tisícročnej vlasti. Chlebodarnú túto zem ste s nami obrábali, ale aj bránili.) Buďte presvedčení, že spolucítiaca láska celého maďarského národa zabezpečí Vám mimo zvýšenia životnej úrovne aj úplnú slobodu slovenského jazyka a kultúry. (Noha nem tudok szlovákul, de elég sok évet eltöltöttem a haditengerészetnél ahhoz, hogy beszéljek horvátul, így hát a szlovák nyelv nem teljesen idegen számomra. Szeretettel üdvözlöm Önöket, akik ma visszatérnek az ezeréves hazába. Ezt a bő kenyeret termő földet velünk együtt művelték és védték.) Legyenek meggyőződve róla, hogy az egész magyar nemzet együttérző szeretete biztosítja Önök számára nemcsak életszínvonaluk javulását, de a szlovák nyelv és kultúra teljes szabadságát is. köszönet Studiolumnak a fordításért
4. deakt (2011-02-17 19:54:55)a második beszélő gróf Esterházy János (félig háttal a kamerának)
3. tilde (2010-05-12 21:54:38)A szlovák nyelven való köszöntés példaértékű. Szerintem Horthy az egyik legnagyszerűbb magyar politikusok egyike.
2. Pázmány Attila (2010-04-22 19:49:56)És még egy fontos dolog: Horthy Miklós hálát adott az ÚR ISTENNEK, hogy Kassa (és a Felvidék) ősi MAGYAR földjére léphetett. Hol vannak ma az ilyen vezetők?
1. Pázmány Attila (2010-04-22 19:43:58)Két fontos dolog hangzott el ebben az összeállításban (többek között). Az első Eszterházy gróftól: Köszönjük Kassa (és a Felvidék) visszacsatolást - mindenekelőtt - az ÚR ISTENNEK. A másik az, hogy Horthy Miklós (ha jól sejtem) tótul is köszöntötte Kassa (és a felvidék) nem magyar lakosságát. Mind a kettő magáért beszél!
5-1 / összesen 5 találat
Új hozzászólás (1000/0 karakter)
Ha a filmhírrel kapcsolatban szeretné közzétenni véleményét, kérjük,
regisztráljon, vagy lépjen be az oldalra.